The writer

The writer

“Als ik groot ben word ik schrijfster

en ik schrijf dan elke dag

over dingen die ik hoorde

die ik zag of zelf bedacht”

Dick Bruna, De schrijfster (1990)

Wanneer ben ik begonnen met schrijven? Er komen een aantal jeugdherinneringen naar boven als ik daarover nadenk. Eigenlijk schrijf ik al verhalen zolang ik mij kan herinneren, zelfs toen ik te jong was om de Nederlandse taal vaardig te zijn. Eén van mijn vroege meesterwerken was ‘de avonturen van een varken’. En tijdens blokfluitles, toen ik een jaar of negen was en iedereen het liedje “Als ik later groter ben dan word ik …” zelf moest invullen, koos ik voor ‘schrijfster’.

Ook op de basisschool school schreef ik in razend tempo, volledig geconcentreerd met het puntje van mijn tong uit mijn mond, ontelbare kantjes vol tijdens opstelopdrachten. In groep 8 schreef ik een geheel toneelstuk, over een bende van een moordenaar, en in de brugklas kreeg ik een 10,5 voor mijn geschiedenisopstel, waarin ik, geheel in Virginia Andrews-achtige stijl, schreef over een rijke Romeinse jongen die erachter kwam dat zijn echte moeder de arme bediende was. Voor het vak Nederlands schreef ik een paar jaar later een verhaal over een meisje die ’s nachts werd geteisterd door steken in haar rug en er door hypnose achterkwam dat dit kwam doordat ze in een vorige leven was doodgestoken.

Mijn zus wist ook wel raad met haar opstelopdrachten; zo schreef ze een verhaal over een meisje die een bezoek bracht aan een museum over de Tweede Wereldoorlog, daar flauwviel, vervolgens terug in de tijd reisde en Hitler op sluikse wijze wist te vermoorden, waarna ze wakker werd in een geheel ander museum. Ze had de Tweede Wereldoorlog voorkomen… Ik typte al mijn handgeschreven verhalen – en die van mijn zus – uiteindelijk over; oorspronkelijk in Word Perfect in DOS, later stapte ik over naar Word in Windows 3.1.

Het soort schrijven waar ik mij nu voornamelijk mee bezighoud is een totaal andere tak van sport: wetenschappelijk schrijven. Al heb ik tijdens mijn verblijven in de Verenigde Staten altijd trouw en met veel plezier een webblog bijgehouden van mijn avonturen. Het is mijn droom om ooit nog een totaal niet wetenschappelijke roman schrijven. Ik ben het afgelopen jaar een aantal keren begonnen aan een verhaal en ik was zwaar teleurgesteld dat het nogal wat voeten in de aarde bleek te hebben en niet van de grond wilde komen. Gelukkig stelde de Amerikaanse Philipp Meyer mij tijdens zijn lezing in het John Adams Institute afgelopen jaar gerust dat iemand van in de twintig nog véél te jong is om een roman van goede kwaliteit te kunnen afleveren. Er is nog hoop voor de toekomst dus!

De schrijfster

(Thanks to Maaike, voor het onder de aandacht brengen van het boekje van Dick Bruna!)

1 Reply on “The writer