Marvellous Manchester

Marvellous Manchester

Een grijze industriestad met voetballers: deze associaties kreeg ik toen ik op 8 februari 2012 te horen kreeg dat ik naar Manchester ‘moest’. Voor een stedentrip had ik deze locatie nooit zelf uitgekozen, maar toen mijn paper proposal voor de conferentie van de British Association for American Studies (BAAS) werd geaccepteerd, zou ik deze stad toch met een bezoekje gaan vereren. Mijn presentatie getiteld ‘the token system in Louisiana plantation stores in international perspective, 1865-1887′  stond gepland op 14 april; twee dagen na mijn presentatie voor de ESSHC in Glasgow (zie blog ‘A Scottish conference debut’).

De dag voor mijn presentatie stapte ik in Glasgow in de trein die mij in 3,5 uur naar Manchester zou gaan vervoeren. Tijdens de reis had ik aan mijn rechterzijde een geweldig uitzicht op het Engelse landschap. Aan mijn linkerzijde had ik uitzicht op een stel praatzieke Engelsen die hun ontbijt – een paar halve liters bier – nuttigden. Gelukkig kon ik ze snel met een excuus, namelijk dat ik mijn presentatie moest oefenen, afwimpelen.

Aangekomen in Manchester moest ik allereerst een stuk lopen naar het hostel dat in de buurt van de universiteit van Manchester lag. Daarna had ik afgesproken met Damien, een Ierse jongen die ik kende van mijn semester studie aan LSU (zie blog ‘LSU 2010 in a nutshell’). Ik kreeg een privérondleiding door de oude binnenstad en werd aangenaam verrast. Manchester was een ontzettend leuke en gezellige stad! Hij nam me onder andere mee naar de City Council op Albert Square en liet me vervolgens het standbeeld van Lincoln uit 1914 zien. Dit standbeeld was een eerbetoon aan de honderd jaar vrede die er in dat jaar tussen de landen bestond. ‘s Avonds aten we in het gezellige overdekte ‘state of the art entertainment complex’ genaamd the Printworks en bekeken we de (ontzettende slechte) film Battleship in de bioscoop.

Lincoln

Standbeeld van Lincoln in Manchester, 2012

De volgende dag sloot ik aan bij de conferentie. Ik presenteerde in een panel getiteld “Representations of 19th Century Louisiana” met Mark en Sabrina, twee promovendi uit Leiden, die ook onderzoek deden naar Louisiana en met wie ik ook een korte periode in Baton Rouge in het archief (zie blog ‘Archival adventures in Baton Rouge’) had gezeten. Sabrina had ik tijdens de conferentie ‘The U.S. South and Europe’ in 2011 bij het Roosevelt Study Center in Middelburg al ontmoet.

De onderwerpen van de andere presentaties op de conferentie liepen enorm uiteen. Het was een American Studies conferentie, wat betekende dat de onderwerpen niet per se standaard historisch waren, maar ook gericht op bijvoorbeeld muziek, literatuur en films. Zo kwamen countrymuziek, het boek Red River (dat ik las toen ik Natchitches en Shreveport bezocht: zie blog ‘Red River route’) en de serie Sex and the City voorbij. Aan het einde van de dag borrelden en dineerden we in de prachtige historische City Council van Manchester. Blijkbaar zijn de diners tijdens conferenties op de mooiste plekken!

Met weer een aantal ervaringen in the pocket vloog ik de dag erna terug naar Nederland.

City Council Manchester City council Manchester

De City Council in Manchester van de buitenkant en de zaal van het diner, 2012.