New York, New York!

New York, New York!

De Brede Weg en de Walstraat bewonderen, wandelen door Breukelen, een bezoekje brengen aan Haarlem en tenslotte even naar het Konijneneiland waar we lunchen met wat koolsla.

Broadway, Wallstreet, Brooklyn, Harlem, Coney Island en coleslaw klinken toch allemaal net wat minder spannend in hun originele bewoordingen. Vijf jaar geleden werd uitgebreid gevierd dat ‘wij’ 400 jaar eerder Nieuw-Nederland stichtten daar waar New York nu ligt. Bij die herdenking hoorde ook een publicatie gewijd aan de overblijfselen van de Nederlandse taal in New York.

In 2010 had ik de skyline van New York slechts vanuit de verte aanschouwd vanuit het vliegtuig toen ik over moest stappen in Newark, maar in maart 2013 zou ik de stad die nooit slaapt (aldus Frank Sinatra) ‘eindelijk’ van dichtbij gaan bewonderen. Van de zon in Baton Rouge (zie vorige blog ‘Baton Rouge 3.0’) vertrok ik in maart 2013 naar de natte sneeuw in New York.

Mijn zus en ik verbleven in een prachtig hotel gelegen aan Times Square, waar me direct onze ogen uitkeken en onze slag sloegen in M&M’s World. Na deze ervaring en Amerikaanse portie diner bij Olive Gardens was het overdadig overduidelijk: We’re back in the U.S.A.  Ons hotel was helaas ook een bar. We ‘sliepen’ op de eerste verdieping, waardoor we geen oog dicht deden. Zelfs niet met bij de receptie opgehaalde oordopjes. De dag kregen we gelukkig andere – hooggelegen – kamer toegewezen.

Fris en fruitig startte onze eerste dag na een bagel met cream cheese en gerookte zalm. We vertrokken richting Battery Park om met de boot naar het Vrijheidsbeeld en Ellis’ Island te gaan. Helaas bleken beide gesloten sinds de orkaan Sandy eerder dat jaar en ging het feest niet door. Battery Park zelf was ook nog flink beschadigd door het natuurgeweld. Om ons verdriet te verdrinken doken we een Starbucks in en liepen we met een grote koffie to-go door naar Wall Street.

P1430236

Times Square, maart 2013

P1430357

Een New Yorks ontbijtje, maart 2013

Alle toeristische hoogtepunten kwamen in de opeenvolgende dagen aan bod: voor $20 het uitzicht over het Empire State Building en de rest van de stad bewonderd vanaf het Rockefeller Center, de New York Public Library en het Grand Central Terminal bezocht, Fifth Avenue en het Central Park doorkruist en binnen geweest bij het Museum of Natural History en de New-York Historical Society.

4

Uitzicht vanaf het Rockefeller Center, maart 2013

P1430425

Museum of Natural History, maart 2013

Erg indrukwekkend was het 9/11 monument en het museum. Met name de wand vol kopieën van opsporingsberichten uit 2001 van vermiste personen bezorgden me kippenvel. Natuurlijk moesten we even door Perry Street wandelen om het huis van Carrie te zien en aten we cupcakes bij Magnolia Bakery. De smaken Oreo en caramel waren erg lekker (maar wel erg zoet). Door de natte sneeuw en kou waren we daarnaast gedwongen menig uur door te brengen in verschillende Starbucks filialen en winkels zoals Forever 21.

P1430306

Het 9/11 museum, New York, maart 2013

P1430478

Oreo cupcake, New York, maart 2013

Met een lading souvernirs en gelukkig een zonnige ochtend om de weliswaar erg gezellige maar erg koude week af te sluiten, vertrokken we na de 5e nacht weer naar Nederland.

Eén ding is zeker. New  York: I will be back back!

Next time in Summer though.